[Recenzija] Bioshock 2

Go down

[Recenzija] Bioshock 2 Empty [Recenzija] Bioshock 2

Post by Križo on 11/2/2010, 18:54

Dakle stigao je i nastavak kontorverzne pucačine iz 2007. godine, koja je u gaming community uvela pojam tzv. free roam gaminga. Za one neupućene to je vrsta igara koje igraču omogućavaju da sam izabire svoje puteve tijekom igre, samim time i obavljanje zadataka, te način završavanja same igre. Ako se vratimo malo u prošlost, prva i jedina igra takvog tipa bio je legendarni FPS/RPG System Shock 2.

Dakle ta igra je bila baza prvog dijela Bioshocka, FPS-a sa elemntima RPG-a čija se radnja odvijala 1958 godine u podvodnom utopijskom gradu. Za one koji nisu igrali prvi dio preporučio bih svakako da ga odigraju, ali nema neke poveznice sa drugim dijelom, osim što se radnja odvija u podvodnom gradu zvanom Rapture.

Da se malo osvrnem najprije na samu igru, prvi dio čim je bio najavljen dobio je titulu najbolje igre 2007. godine. Igra sa odličnom atmosferom, odličnom pričom isprepletenom moralnim odlukama, te odličnim gameplayem, te naravno za tadašnji nivo odličnom grafičkom prezentacijom. Nakon samog izlaska igre, neki su ostali iznenađeni samom igrom te su je hvalili, dok su drugi rekli kako je igra čisti prosjek zbog prevelikog hypea. Ali da ne duljimo previše sa uvodnog dijela bacimo se na drugi dio Bioshocka.

Igru započinjete, nakon kratkog uvoda gdje saznajete da se sve odvija deset godina kasnije nakon završetka priče u jedinici. Neka luda žena vas tjera da počinite samoubojstvo, do kvas mala djevojčica kraj nje gleda sa žaljenjem i vi povlačite okidač. Budite se nakon nekoliko godina te saznajete da ste neraskidivo povezani sa tom curicom. Dakle neću previše spoilati igru, već ću preći na stvar.

Priča u samoj igri je u početku meni bila dosadna, no samim daljnjim igranjem saznajete detalje koji vas jednostavno vuku da dalje igrate. Nekoliko je stvari promijenjeno iz jedinice, niste više čovjek, već stariji tip Big daddya, čovjeka u ronilačkom odijelu, koji se brine za little sisterse. Djevojčice koje skupljaju ADAM, važnu supstancu za preživljavanje. Također zanimljiva razlika je unaprijeđeni sustavn hakiranja vrata, botova, sefova. Na samom početku igr dobijete hack tool, koji vam je u slotu oružja, posjeduje 2 vrste tzv. municije, onu za hakiranje na daljinu (pogodite željenu metu, sakrijete se, te obavite posao, bez ikakvog pauziranja igre kao i u jedinici), te onu za automatsko hakiranje, odnosno isplaite i proces se automatski obavi. No, možete i hakirati tako što dođete u neposrednu blizinu željenog stroja i započnete hakiranje. Također dobrodošla novost je što odjednom ožete koristiti i plasmide, te oružja.

Sami gameplay je malo šlampavo izveden pošto znamo da su big daddy-i jako tromi i spori, ali zato ubojiti i otporni, što ne vrijedi za vas. Vi jeste big daddy, samo nešto brži od ostalih klasičnih, neotporni čak i na slabije meele udarce, te možete skakati. To je jedan od detalja na koji su trebali pripaziti, ali nipošto nije loše.

Pojavljuju se i novi neprijatelji, kao naprimjer nova vrsta splicera, odnosno onih malo nabildanijih, ali zato dosta sporijih koji samo znaju rushat. Drugi, vrlo zanimljiv neprijatelj koji se pojavljuje u ovom dijelu je Big Sister, također u nekom kvazi ronilačkom odijelu. Znatno je brža od vašeg protagoniste, mnogo otpornija iako se po njezinu krhkom izgledu nebi reklo te vrlo ubojita. Valja joj pristupati sa velikim oprezom, te mnogo opreme i municije.

Ovoga puta nećete ADAM odmah skupljati sa malih sestrica, moći ćete, ali također ćete ju moći podignuti na svoja ramena te ju nositi do mrtvih tijela kako bi ona skupila ADAM. Tijekom tog procesa skupljanja trebate ju braniti od nadolazećih Splicera.
Još jedna od novina je to što ćete se moći prošetati morskim prostranstvima, ne u smislu neke open world akcije već skriptriranim putem koji su sami programeri odredili, ali nije naodmet malo šetati među algama i ribicama te diviti se tome. Nažalost ne možete koristiti oružja tokom šetnje pod morem, ali vam neće ni biti potreba jer vas ništa neće ni napadati.

Sustav unaprijeđenja oružja je ostao posve identičan onom iz jedinice, na štandovima Power to people možete uzimati po jedan upgrade, nakon toga se štand zauvijek zatvara i na njemu ne možete više uzimati upgradeove. Stoga se ovoga puta nalazi mnogo više takvih štandova razbacanih po cijelom Raptureu, što nije bio slučaj u prvom dijelu gdje ih je bilo svega 6, te niste bili u mogućnosti pojačati sva oružja.
Dotaknimo se plasmida nakratko, koji su ostali posve identični onima iz prvog dijela, te se tu nema što previše govoriti. Standardni lightning bolt, incernate i telekinesis su tu, uz ostale popratne gene tonike koji mijenjaju vašu strukturu gena u svrhu poboljšavanja vaših tzv. statusa.
Na samom kraju dolaze i tehnikalije. Igra je rađena na Unreal 3 Engineu, vrrlo fleksibilnom i vrlo brzom, ali polako zastarjelom za današnje standarde. Nemojte me krivo shvatiti grafika je odlična, presijavanje, igre svjetla i sjene, sjene samih likova, prisutna je i doza fizike pomoću enginea Havok. Igra izlgeda sasvim pristojno naspram nekih današnjih naslova. Sjetite se samo 2007. godine kada je Bisohock demo pušten, prva igra koje je trebala pokazati moć DX-a 10. Niakda neću zaboraviti sretni vlasnici tada vrlo moćnih 8800 GTS-a 640mb/320mb mogli su iskusiti kako radi Microsoftov najnoviji AP-i. REzultati su bili spektakularni, što dokazuje moć U3 enginea. Ni danas situacija nije drugačija, vlasnici slabijih konfiguracija mogu mirno spavati, jer je igra vrlo brza te će se stoga na odvijati vrlo brzo i na slabijim računalima. Testna konfiguracije je moje računalo, kojeg imate u hardware temi, ukratko (quad core, 4gb ram, hd 4850 512mb, window 7).

Zvuk u igri je odrađen također odlično, čuju se koraci samog lika, uzdisaji boli, plač little sistera, vrisak Big sistera. Uglavnom, nećete ostati ravnodušni prema zvučnoj prezentaciji, koja pridonosi horror atmosferi. Glazba je sasvim pogođena, starije pjesmice se stalno vrte u pozadini, koje su me podsjetile na fenomenalni Fallout 3.


Zaključak: Sama igra je odlična, što reći više nego da barem probate ovaj naslov ako vam se ne sviđa sami setting i štih igre. Utopijski grad pod vodom, unaprijeđeni sustav gotovo svega. Opravdao je cijeli hype oko prvog dijela, te se stvarno ispalti stati u daddyeve čizme i odijelo te krenuti na izlet u Rapture.

Ocjena : 8.5 / 10
Recenzija by : Dante
Križo
Križo
Administrator
Administrator

Broj postova : 454
Join date : 2008-10-05
Age : 23
Lokacija : Orgrimmar

View user profile http://krizowow.blogspot.com/

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum